Scrisoare deschisa unui guvernant

Domnule,

                                                Liviu Dragnea

Bună ziua!

Mă numesc Adrian Papa, sunt din Timisoara și sunt polițist de 17 ani, fiind un produs al instituției denumite acum Ministerul Afecerilor Interne de la 14 ani ( încă din 1994).

Vă scriu aceste rânduri cu cele mai bune intenții, fiind încă indecis (cu trei zile înainte de alegerile pentru Parlamentul European, din  26 mai 2019) cu cine să votez.

Precizez faptul că nu fac și nu am făcut politică niciodată, nu că nu ar fi interzis și prin statut, dar am considerat că o societate democratică cu instituții funcționale, în beneficiul cetățenilor  nu poate exista decât  prin intermediul unui corp al funcționarilor imparțiali, promovați exclusiv în temeiul competenței și experienței profesionale, principiu care  mi-a călăuzit, zic eu, toată cariera mea cel puțin.

Cu cea mai  mare sinceritate afirm faptul că nu voi vota cu principalul dumneavoastră contracandidat pentru că nu-mi place șantajul efectiv la care sunt supus, de a mai vota liste cu ,,politicieni,, precum Blaga, Falcă și alții, din aceleași rațiuni greșite care ne-au adus astăzi în postura de a avea o țară total dezbinată și impărțită în două, români contra români, după motto-ul : ..să votăm răul cel mai mic,, și ,,să scăpăm țara de Dragnea,,. Mai mult, la ce normalitate să revenim? La ce a fost? Exclus! Tocmai de aceea suntem azi aici.

Pe de altă parte, nu sunt nici de acord cu ceea ce se întâmplă, respectiv că, pentru a beneficia de impunitate penală, sub motivarea reformei, necesare după regimurile trecute, să se șteargă tot ce s-a realizat bun, în materie de justiție, până acum. Asta pentru că, indiferent de ce interese au existat și abuzuri, acestea au fost punctuale și nu au cum să anuleze munca onestă a zeci de mii de funcționari, care nu au avut interese private, ci doar și-au făcut datoria în termenii legali existenți la un moment dat.

Tratarea lucrurilor ,, la paușal,,  , deși o înțeleg, din motivul că nu mai sunt mulți dispuși să muncească și să discearnă pentru fiecare caz în parte, găsind mai lesne să se dea o dispoziție colectivă de ,,anulare,, , nu sunt de acord cu ea pentru că nu va face decât să nască, la rândul ei, o altă nedreptate socială față de cei care au ințeles să respecte contractul social , precum și alte noi abuzuri și astfel nu vom mai ieși niciodată din cercul vicios creat.

Fiind vorba doar despre o opinie personală, nu de un ,,rechizitoriu,, eu am convingerea că ați acționat în același mod cunoscut pentru a dispune de o avere ( de cel puțin 200 mil euro, in aprecierea mea, până să ajungeți la conducere, deși nu vă apropiați nici pe departe de cei cu miliardul și incă nu ați apucat să faceți daune considerabile  resurselor naționale precum colegul de coaliție care ar trebui să aibă pe constiinta, daca ar avea una, unele dintre cele mai mari tradari ale interselor nationale din punct de vedere economic) și aș fi chiar impăcat  ca cetățean votant, nu și ca ofițer al tării ( statut pe care oricum este pe cale de a se reglemanta/schimba, in instanță din păcate, deoarece doamna ministru nu a considerat oportună despărțirea amiabilă-vă poate da mai multe detalii doamna Carmen Daniela Dan-pârâtă, în acest sens, care nu știe incă pentru cine a decis să-și asume chiar cariera politică) dacă, în schimbul amnistiei personale, dar  unice , a dumneavoastră, (nu  a tuturor prăduitorilor de neam și de țară) ați fi dispus să faceți acea reformă, necesară și mult așteptată de români.

Dacă imi îngaduiți , din același punct de vedere, reforma nu este complicată și nu ține de o rețetă magică, ci pur si simplu trebuie să existe o voință politică  de a renunța la ideea promovării ,,oamenilor noștri,, in favoarea ideei de promovare a ,, funcționarilor imparțiali, profesioniști, onești, corecți și cu experiență,,. Dar în primul rând pornind de la ideea imparțialității, deoarece, de 30 de ani asistăm la același joc pe roluri, în care, odată cu schimbarea regimului politic se schimbă funcționarii ,,lor cu ai nostri,, până la ultimul ,,portar,,( nu în sens peiorativ, deoarece și aceasta e o meserie onestă ca oricare alta, doar ca exemplu) aspect care  nu face decât să adâncească mereu și mereu abuzurile . Cei care vin îi abuzează pe cei care au fost,  dar mai ales și ai unora și ai celorlalți au ajuns să nu mai aibă loc și să îi prigonească fix pe cei care ar costituii masa critică pentru o instituție, autoritate solidă, indiferent de cine vine și pleacă de la conducerea ei: funcționarii imparțiali. Care  nu vor decât să-și facă meseria, să aibă un venit, fără să fie obligați să aleagă o tabără sau alta.

Altfel, oricâte măsuri bune ar  incerca să ia cei care vin cu viziunea politicilor publice (acolo unde există), acestea nu ar mai fi  (culmea) sabotate exact de cei pe care politicul ii numeste sau menține doar pentru că au jurat credință noii orânduiri.

Dați-mi voie să vă anunț, în cazul în care nu ați aflat deja, că la nivelurile 2 si 3 de decizie este o încrengatură amorfă de interese personale si relații invizibile bazate doar pe logica  propășirii individuale care, în curând, inevitabil, statistic, vă vor da brânci și dumneavoastră în momentul în care vor simți că statutul social , de ,,oameni de onoare/ respectabili,, ( ca in filmul ala italian) le este amenințat și vor sări fără nicio remușcare în cealaltă barcă.

Vă spun aceste lucruri simple, deoarece vă împărtășesc afirmațiile, deocamdată fiind doar atât,  deoarece nu pot spune reforme, așa cum sunt ele  intenționate a fi, din spusele dumneavoastră, in domenii precum Protecția Consumatorului,  ANSVSA, creditarea discriminatorie, și multe alte domenii despre care, personal,  am considerat și  opinat intotdeauna  că trebuiau să fie cu mult mai importante și autoritare in aplicarea legilor și normelor simple, de bun simț, chiar și  înaintea DNA-ului ( care a fost inființat teoretic tot pentru a compensa această lipsa de voință administrativă), sau oricare alte instituții care oricum nu pot decât să probeze cazuri cu titlu de exemplu asupra vulnerabilităților dintr-un domeniu sau altul.

 Numai că, abia acum vine cea mai mare problemă: Cu cine v-ați gandit dumneavostră să faceți aceste reforme? Pentru că nu puteți sta să păziți fiecare funcționăraș din fiecare instituție din toate cotloanele tării, pentru că ar fi ca și cum ați incerca să păziți o turmă de 500 000 de iepuri.

Tocmai de aceea, opinez pentru ideea unui singur efort inițial, accea de a avea voința politică de a renunța in favoarea meritocratiei la obscurantismul numirilor pe alte criterii decât cele care incep cu imparțialitatea și de a crea seturi adecvate de criterii de eligibilitate și verificare a titularilor funcțiilor de decizie importante sub mult mai  multe aspecte decât  formalismul actual.

Cine va face primul acest lucru, deși pare utopic din punct de vedere politic, va scoate România in 3 ani din mocirla actuală in care nu facem decat să ne adâncim,  cu fiecare ciclu electoral care mai trece, spre bucuria și interesul  altora. Sigur că politicile la nivel inalt vor fi făcute in continuare de politicieni, dar o administratie coerentă nu poate exista fără imparțialitate și profesionalism in rândul funcționarilor.

Pentru a nu vă răpi prea mult din timpul dumneavoastră, mie imi este suficient pentru a mă decide un răspuns simplu la o intrebare simplă, pentru că mărturisesc că mă aflu momentan într-o dilemă în ceea ce privește obediența politică a sefilor poliției ,in principal si a altor autorități, precum cea sanitar veterinară, spre exemplu, din teritoriu ( deși nu mă bag, am o vagă impresie că tot astfel este și in alte județe numai că aici situația este de-a dreptul specială) astfel că vreau să știu dacă au rămas fideli PSD –ului care i-a numit sau s-au ,,disjuns,, și ei odată cu PRORomânia, având în vedere că interesele locale din zona unei, (aparent) simple comune, precum Giroc, sunt mai apropiate decât autoritatea de la București.

Intreb dacă vi asumați în continuare, în orb, fără a cunoaște in concret aplecarea și interesele care ii mână să vă mintă ( sau le știți faptele si atunci le girați ca atare, nefiind nicio problemă pentru că oricum nu se poate face nimic, interesul fiind pur electoral, acum) că vă vor urma indiferent de deznodamantul politic al perioadei alegerilor care vin  sau vă vor supraviețui  prin accesarea celeilalte formațiuni de care, sincer vă spun, par mai legați prin anturajul a doi fosti miniștrii despre care (vă cred pe cuvânt cand ) spuneți că v-ați lămurit despre loialitatea și intențiile lor față de țară

Astfel, vă asigur de votul meu, deși nu am acordat niciodată până acum încrederea mea formațiunii pe care am considerat-o continuatorul principal al statului paralel care, noutate!, nu s-a creat acum, de câțiva ani, ci chiar în focurile Revoluției , din care evident s-au desprins mai apoi si celelalte ramuri convinse astfel că vor avea o bucată mai mare din pradă. Așadar, mă astept ca stiind ai cui sunt, din răspunsul dumneavoastră sincer, să rămână sau să plece cu grupul politic care va fi pierdut  alegerile. Atat. De bun simț.

Pentru că, deși vă amăgiți acum, precum toți dinaintea dumneavoastră,  o să realizați abia cand va fi prea tarziu că aceiași funcționari  de decizie din randul 2, 3 au fost cei care v-au trădat ideiile de implementare a reformelor pe care spuneți că vreți să le faceți si care ,în ansamblu, sunt corecte ca discurs public. Numai că și cei care ar vrea votul  ,, ca răul mai mic, dar necesar pentru a scăpa de dumneavoastră,, știu cercul vicios în care ne aflăm si care i-a expulzat si pe ei in 2016 cand au făcut o greseală, pe care văd că o fac si acum  nedelimitând corupția în două mari categorii: de inavuțire a familiei pentru 7 generații și de subzistență intr-un sistem public care te santajează prin faptul că pentru a accesa minime servicii sociale trebuie să sari peste rand cu ceva. Ca un pont: nu s-au lămurit nici acum că discursul cu anticorupții ,,de-a valma,, ii vor decide pe votanții speriați că ar putea sta ani buni la puscărie doar pentru că au dat o ciocolata la ghiseu sau cateva oua  primarului pentru o adeverință, deși erau indreptățiți să o obțină, să vă acorde tot dumneavoastră șansa de a putea face o reformă.

            Intrebarea are legatură cu faptul că timisorenii și nu doar ei au dreptul în al doisprezecelea ceas, cel puțin, să știe ce pun in farfurie copiilor ( carne cu pestă sau leucoză, lapte infestat etc.) ceea ce până acuma nu au avut nici cel puțin șansa ca să fie verificate aceste alimente intrucât controlul ,,cartelului,, format este și a fost total asupra autorităților statului prin funcționari de genul celor care vă spuneam și care indiferent ce lucruri bune ați vrea să implementați, trecutul lor complicitar, de ani de zile cu mafiile locale nu i-ar lăsa, nici dacă, prin absurd să spuneam , ar vrea să vă ajute în demersul dumneavoastră.

            Consider că e irelevant să dau nume ( unii chiar au linie directă cu domnul Daia deși mai apelează și la Pahonțu pentru diverse numiri sau chiar la serviciile lui Coldea pentru supravegherea  comunei) sau să expun exemple concrete, pe care vi le poate spune colega de partid desemnată să facă reformă la MAI( legat de o petitie online la care așteaptă probabil scandalul public din mass media, numai că de data asta nu va putea spune că nu a știut), fiind suficient timp să se convingă că a ales greșit ( de fapt nu avea nicio șansă  de la bun început, mergând pe aceleași cărări bătătorite și lunadu-se după jumătăți de polițiști Așa le spun eu celor care cred despre ei că fac și reformă, fiind mari oameni de stat dar isi trag si strictu necesar -3 vile, masini de lux, afaceri prin interpuși, etc) să facă aceeași reformă cu tipologii de persoane asematoare formatorilor de la Academia de Poliție, despre care deși se miră și dânsa, ca dealtfel o țară întreagă la ce s-a ajuns, nu ar  avea nimeni dreptul la nicio grimasă , din cauza aceluiași mod defectuos de promovare a resursei umane.

Deși aș aprecia un răspuns în timp util la nedumerirea mea ( nici sâmbătă nu ar fi ilegal din moment ce răspunsul privește funcționari in funcție numiți la un moment dat de dumneavoastră), acesta e bine venit si după  runda asta de alegeri, având în vedere că urmează altele pe care cu siguranță le apreciați cu miză mai mare.

Deci: mai  sunt ai dumneavoastră, vi asumați și in cazul in care poate veți pierde alegerile ii veți lua cu dumneavoastră, sau o să  ne lăsați cu ei pe cap, aciuați pe la alți argați în timp ce dumnevoastră veți fi constatat, prea tarziu, că ați greșit și ceea ce ați promis (și poate ați crezut sincer și dumneavoastră) , rămâne să ne roadă și să ne macine în continuare, din interior, ca națiune. Practic nu veți fi făcut nimic, iar temerea dumneavostră cea mai mare, afirmată public, se va fi adeverit și veți fi trecut degeaba prin politică ( că prin viață sigur nu, având in vedere că ce a fost mâncat rămâne mâncat. Doar romanii si-au amanat viața, cu 20-30 de ani sperând că vor fi avut si ei un trai modest  în viitor, dar lipsit de griji existențiale precum ce-o manca, unde s-or trata, sau unde vor învăța copii lor) la un moment dat, poate chiar foarte curând.

Deși poate seamănă cu ce aveați de gând, dați-mi voie să vă spun unde e eroarea din ecuația dumneavoastră: nu mai sperați degeaba la faptul că cei numiți de dumneavoastră au poate și priceperea și experiența necesară să facă reforma, iar dacă, foarte rar,  se mai nimerește ca cele două să existe, cel mai probabil le lipsește cea de-a treia: corectitudinea/imparțialitatea/loialitatea  și nu trebuie să vă spun ce vulnerabilitate e pentru țară să se nimerească unul iscusit, dar rău intenționat sau circumscris grupurilor de interese private, dar și pentru dumneavoastră ( din cauză de trădare) in același timp.

In speranța că ați ințeles ce vreau să spun și nu veți pleca de la idei preconcepute precum că aș fi mînat de ceilalți, (țin să vă spun că eu mă luptam ca simplu funcționar cu corupția din anticorupție încă din 2008-2009 pe când nici nu gandeau alții să ,,apere  statul de drept,,  din  motive ,,personale,, , să zicem) vă mulțumesc pentru răbdarea de  a parcurge o simplă scrisoare a unui ,,cetățean turmentat ,,de aburul nebuloasei  politice din prezent  și aștept un răspuns ca la referendum, monosilabil: DA sau NU?

Evident că mai există și varianta în care să faceți coaliție, după alegeri, tocmai cu PRO Romania și atunci nu cred că mai are rost niciun răspuns, chiar tardiv, din moment ce funcționarii in cauză rămân in familie.

Apreciez sinceritatea și de aceea vă spun că orice alte răspunsuri condescendente nu-și au rostul, stiind exact care este realitatea și tocmai de aceea, chiar contrar tuturor aștepărilor mele față de mine, cel de până mai de curînd, vă voi vota chiar dacă nu am niciun alt indiciu care să conducă raționamentul logic în afară de răspunsul tranșant la prezenta scrisoare.

Vă stau la dispoziție cu oricare alte lămuriri suplimentare la tel 0730222711 pentru a fi in măsură să-mi comunicați un răspuns iar eu să iau o decizie in consecință.

  24.05.2016                                              UN CETĂȚEAN CU DREPT LA UN VOT

Abonează-te la Newsletter-ul nostru!